Antennekabling

Stikket som du skal tilslutte dit TV med sidder på væggen og ser sådan ud (coax)

Der kan være flere af slagsen, da kablingen er skiftet i løbet af årene. Desværre er de gamle kabler/dåser ikke fjernet, så det kan være lidt forvirrende at fange det rigtige stik. Radio stikket benyttes ikke længere. Se mere om Radio her.

For at sikre det bedst mulige signal skal du benytte kabel af en god kvalitet. Det gamle i posen nederst i skabet, som blev klemt i døren, men som har overlevet i så mange år er ikke det bedste at bruge :-)
Gå efter kabler som er YouSee godkendt.

Antennekabel. Du kan med fordel købe færdige kabler, hvor stikket allerede er monteret. Hvis du køber løst kabel og selv monterer stik, så køb et kvalitetskabel med dobbeltskærm. Gå efter kabler som er YouSee godkendt.

Stik. Hvis du selv monterer stik på kablet, så husk altid at benytte HF tætte stik. Det vil typisk sige at huset er i metal. Der findes Coax og F-stik.

  
Eksempler på HF tætte stik, som fås i forskellige mærker og udformning.


IKKE HF tætte stik som disse skal ikke benyttes, da tv signalet kan forringes af indstråling.

 

Flere TV - Fordelere og forstærkere.

Hvis man ønsker at benytte flere TV's og skal have delt antennesignalet er der et par gode regler.

2 TV's:

Her kan man typisk godt benytte et HF tæt T-stykke. De kan se sådan ud:

En fordeler som dem nedenfor er dog bedre, så hvis kabler bliver for lange med for stort tab kan man prøve at skifte T-stykke ud med en fordeler.

>2 TV's.

Når man skal fordele til flere tv skal man benytte en stjernekonfiguration. Det vil sige at man fordeler signalet ét sted, typisk ved kilden. Man skal altså IKKE benytte flere T-stykker "ovenpå" hinanden, hvilket forringer signalet betydeligt. Gode fordelere fås med forskellige antal udgange, og kan se sådan ud:

 

Hvis signalet ikke er kraftigt nok kan man blive nødt til at forstærke det. Man kan benytte en forstærker før splitter, eller få en forstærker som samtidig indeholder en splitter.

F-stik benyttes mange gange på fordelere/forstærkere. Husk at F-stik findes i forskellige tykkelser, der skal passe til den tykkelse antennekabel man benytter.

Ubenyttede porte på en fordeler/forstærker skal termineres med en 75 ohms modstand. Ellers er der risiko for, at  man forringer signalet.

 

UNDGÅ:

  • At samle flere kabler til ét langt.
  • T-stykker så vidt muligt. Og aldrig flere T-stykker efter hinanden.
  • Stik med plastikkappe, som ikke er HF tætte.
  • Brug ikke kabler som bærer synlige tegn på at have været klemt, knækket eller bøjet.